English


Spataderen behandelen

Algemene informatie over spataderen


Wat zijn spataderen?


Spataderen zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van de aderen. Het zijn kronkelende bloedvaten die door de huid heen zichtbaar zijn. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes betreffen die als blauwpaarse adertjes op de huid te zien zijn. Ook kunnen het grote opgezwollen bloedvaten zijn die als knobbels op de huid voelbaar en zichtbaar zijn.
Spataderen komen voornamelijk in de benen voor. Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven te maken met spataderen. Bij vrouwen komen spataderen echter vaker voor dan bij mannen.

Soorten spataderen:

Spataderen verschillen van grootte, kleur, vorm, volume en symptomen.
We onderscheiden 3 verschillende typen spataderen. De soorten spataders zijn:

Kleine spataderen


Deze spataderen komen veruit het meeste voor. Ze zijn dun, relatief kort en ontstaan meestal in kluwens (vertakte structuren). Kleine spataderen worden daarom ook wel ‘takkebosvenen’ of Besenreiser genoemd. Deze venen geven zelden tot nooit klachten of symptomen.

Middelgrote spataderen


Deze spataderen zijn tot enkele millimeters dik. Ze kunnen tot vele tientallen centimeters over de lengte van het been lopen. Middelgrote spataderen brengen nauwelijks klachten met zich mee.

Grote spataderen


Deze spataderen zijn doorgaans dikke kabelachtige zwellingen. De ader die de meeste grote spataders veroorzaakt is de Vena Saphena Magna (VSM), aan de binnenkant van het been. Zelfs grote spataderen hoeven niet altijd klachten te veroorzaken. Ook elders op de benen kunnen grote spataderen voorkomen.

Oorzaken van spataderen:

Spataderen kunnen door allerlei factoren ontstaan. Op de erfelijke aanleg kan je geen invloed uitoefenen, maar wel op andere factoren! Daarom, voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Erfelijkheid


De aanleg voor zwakke kleppen of zwak steunweefsel is vaak aangeboren.
Hormoonschommelingen
Veel vrouwen krijgen spataderen als ze zwanger zijn, maar ook andere hormoonschommelingen kunnen invloed hebben op het ontstaan van spataderen.
Beroep
Vooral wanneer u langdurig moet zitten of staan is de kans op het ontstaan van spataderen groter.

Overgewicht

Veel overtollige kilo’s geven extra druk op de kleppen, zodat spataderen kunnen ontstaan.
Weinig beweging
Wanneer de beenspieren te weinig in actie komen, krijgen de aderen te weinig impulsen om het bloed omhoog te laten stromen.
Verschillen tussen een ader en een slagader

Spataderen wegspuiten (sclerocompressietherapie)



Spataderen kunnen eenvoudig verwijderd worden door sclerocompressietherapie. Deze behandeling, die in de volksmond bekend staat als het ‘wegspuiten’ van spataderen, is geschikt voor kleine en middelgrote spataderen of als nabehandeling indien er een ingreep heeft plaatsgevonden.

Kleine spataderen (takkenbosvenen) komen vaak in verwarde opeenhopingen voor. De meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.

De middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten.

De sclerocompressietherapie behandeling


De ingreep is eenvoudig en weinig belastend. Met een klein, dun naaldje wordt een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol®) in de spatader gespoten, waardoor de vaatwand verkleeft. Vaak zijn er meerdere prikjes nodig om de spatader te behandelen. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waardoor de spatader geleidelijk verandert in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen. Vervolgens wordt de ader dichtgedrukt met wattenbolletjes en de verbandkous. De kous dient u 5-7 dagen dag en nacht te dragen. De compressie zorgt ervoor dat de aders dichtgroeien en onzichtbaar worden.

De duur van de sclerocompressietherapie behandeling


De behandeling duurt ongeveer 15-20 minuten. Daarna kunt u naar huis en mag u uw werkzaamheden hervatten. Na de behandeling mag u ook zelf autorijden.

Spataderen wegspuiten onder echogeleide met foam (Echosclerocompressietherapie)



Voor het wegspuiten van grotere spataderen kan gebruik worden gemaakt van echogeleide sclerocompressietherapie met foam. Tijdens deze behandeling wordt een schuimoplossing van vloeistof en lucht in de spatader gespoten. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en zorgt voor een verkleving van de bloedvatwanden. De spatader verandert geleidelijk in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen.

Geen operatie nodig


Deze behandeling is een succesvol alternatief voor patiënten die liever geen operatie of inwendige lasertherapie wensen of bij wie deze ingrepen technisch gezien niet uitvoerbaar blijken te zijn.

De Echosclerocompressietherapie behandeling


Tijdens de behandeling wordt met behulp van de duplex (echo-onderzoek) gecontroleerd waar het schuim zich bevindt en of het gewenste resultaat is bereikt. Na het inspuiten wordt de ader dichtgedrukt met een wattenrol  en twee verbandkousen. De kous dient u 7-10 dagen dag en nacht te dragen, afhankelijk van de dikte van de spatader. s’ Nachts moet een kous worden uitgetrokken. De compressie zorgt ervoor dat de aders dichtgroeien en onzichtbaar worden.

De duur van de Echosclerocompressietherapie behandeling


Het echogeleid wegspuiten van spataderen met schuim duurt ongeveer 20 minuten. Daarna kunt u naar huis en mag u uw werkzaamheden hervatten. Na de behandeling mag u ook zelf autorijden. Bij een vervolgafspraak wordt met de duplex gecontroleerd of de spataderen goed zijn afgesloten.


Tarieven spataderbehandelingen (klasse C0, C1 en C2)

Eerste consult, duplexonderzoek zonder behandeling 135,00
Eerste behandeling per been 120,00
Eerste behandeling 2 benen 170,00
Elke vervolgbehandeling per been 95,00
Elke vervolgbehandeling 2 benen 145,00
Eerste consult, duplexonderzoek en eerste behandeling 1 been 240,00
Eerste consult, duplexonderzoek en eerste behandeling 2 benen 290,00
Kous 15,00
NB: Intake spataderen € 35,00 (wordt verrekend bij onderzoek en/of behandeling)!
Spataderen behandelen

Onze fleboloog Raymond de Zeeuw



De bovengenoemde behandelingen kunnnen bij Beaudermo worden uitgevoerd. De ingreep zal worden gedaan door een Raymond de Zeeuw een fleboloog met jarenlange ervaring. Lees meer over Raymond de Zeeuw

Dr. De Zeeuw is de navolgende dagen bij Beaudermo aanwezig:
Dinsdag 1 juni 2021 van 10.00 tot 13.00
Dinsdag 13 juli 2021 van 10.00 tot 13.00
Dinsdag 5 oktober 2021 van 10.00 tot 13.00
Dinsdag 16 november 2021 van 10.00 tot 13.00
Dinsdag 24 december 20121 van 10.00 tot 13.00
Youtube Beaudermo
Adresgegevens
Laagveen 16
2544 RZ De Haag
Telefoon: 070-3080100
E-mail: info@beaudermo.nl
Openingstijden
Maandag 9.15 - 17.00 uur
Dinsdag 9.15 - 17.00 uur
Woensdag 9.15 - 21.00 uur
Donderdag 9.15 - 17.00 uur
Vrijdag 9.15 - 21.00 uur
Zaterdag 9.30 - 13.30 uur
Zondag Gesloten